Nieuwjaarsbijeenkomst 9 januari 2019

Ruim 250 collega’s van de vier samenwerkende schoolbesturen (Stichting Floréo, Onderwijsgroep PRIMOvprStichting Samenwerkingsscholen Voorne-Putten en VCO De Kring) ontmoetten elkaar op 9 januari tijdens de eerste gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in theater De Stoep in Spijkenisse. Harry Timmermans, bestuurder Stichting Floréo, heet iedereen namens zijn collega’s van harte welkom.

Timmermans is blij dat we in grote getale hiernaar toe zijn gekomen. Hij staat stil bij een mooi afgelopen jaar. Niet in de laatste plaats, omdat we als onderwijsprofessionals steeds meer samenwerken. Dit is niet een doel op zich. ‘Als we gebruik maken van alle kennis en ervaring die wij met elkaar hebben, levert dit voordelen voor de kinderen en dat is voor mij het enige dat telt’, licht hij toe.

Naast de mooie en positieve gebeurtenissen vraagt Timmermans ook aandacht voor vervelende en trieste situaties waar collega’s mee te maken hebben gehad. Deze gebeurtenissen zijn niet eenvoudig en vragen om steun en nabijheid; daarom benoemt hij ze in dit samen zijn. Deze situaties vragen om aanpassing en soms ook om  ‘loslaten’. Niet iets waar we, volgens Timmermans, in het onderwijs persé goed in zijn. ‘Het benoemen van knelpunten en problemen is één, ervoor zorgen dat we ze blijvend oplossen, is lastiger. Gelukkig krijgen we vandaag inspiratie van onze gastspreker en schoolleider Eva Naaijkens. Zij heeft een aanpak voor kwaliteit ontwikkeld die voor iedere school werkt’, aldus Timmermans.

Spreker Eva Naaijkens

Naaijkens vindt het een eer dat ze gevraagd is hier vandaag haar kennis en ervaring met ons te delen over een kwaliteitsaanpak voor scholen. Een manier van werken die, wat haar betreft, een antwoord kan zijn op de vragen en problemen die op ons af komen. Ze schreef er een in onderwijsland trendsettend boek over met de titel: En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?.

Kwaliteitsaanpak voor scholen

Naaijkens vertelt over haar zoektocht naar verbetering en het stroomlijnen van processen. Onderweg ontmoet ze een aantal jaren geleden Martin Bootsma, jurylid voor Excellente Scholen en leerkracht van het jaar 2011. Samen slaan ze de handen ineen om hun ambitieuze visie en werkwijze uit te werken en hierover een boek te schrijven. In januari 2018 openen ze samen een nieuwe school: de Alan Turingschool in Amsterdam.

Naaijkens legt uit wat de kwaliteitsaanpak Enigma inhoudt. Ze vertelt hoe deze werkwijze richting, duidelijkheid en ruimte geeft voor vakmanschap en de leerkracht centraal stelt. Ze roept op om het vak van leerkracht weer op de kaart te zetten en trots te zijn op ons vak. Zelf is ze ook bijzonder trots en sluit daarom af met een mooi filmpje van haar eigen Alan Turingschool.

Ontmoeten en netwerken

Naderhand werd vol waardering en herkenning nagepraat over de presentatie. Getuige de positieve reacties werd één ding duidelijk: iedereen ging vol inspiratie naar huis!

Terug naar het nieuwsoverzicht